82 sinema filmi ve 4 televizyon dizisi bulunan usta sanatçının yıllar geçse de eskimeyecek ve seyretmekten de asla bıkmayacağımız filmlerini “En İyi Kemal Sunal Filmleri” yazımızda sizler için derledik. Hayatının neredeyse tamamını sanatına adayan Kemal Sunal kimdir? Dilerseniz usta oyuncuyu yazımızla bir kez daha analım.
Kemal Sunal Kimdir?
Oynadığı karakterler ile küçük büyük herkesin gönlünde taht kurabilmiş ve sanatı ile kitlelere ulaşmış usta oyuncu Sunal’ın asıl doğum tarihi 10 Kasım 1944 olmasına rağmen Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olması nedeniyle bu duyarlı insan doğum gününü hep 11 Kasım’da kutlarmış. Büyük üstat 3 Temmuz 2000 yılında vefat etmiştir.
Malatyalı bir ailenin çocuğu olan Sunal’ın iki kardeşi vardır. Vefa Lisesi’ni kendi tabiri ile haylazlıkları nedeniyle 11 yılda zar zor bitirebilmiştir. 1973 yılında eşi Gül Sunal ile tanışmış ve Ali Sunal ve Ezo Sunal isimli iki çocukları olmuştur.
Kemal Sunal oyunculuk hayatına tiyatro ile başlamıştır. Vefa Lisesi’nde okurken ilk rol aldığı tiyatro oyunu “Zoraki Tabip” olmuştur. Bu büyük yeteneğin sinemada yer alması gerektiğini ilk fark eden kişi ise Ertem Eğilmez’dir. Ertem Eğilmez’in yönlendirmesi ile sinemaya giriş yapan Sunal “Tatlı Dillim” sinema filminde 1972’de oynayarak sinema kariyerine başlamıştır.
Kendisini daima çok az konuşan bir o kadar da çok az gülen bir adam olarak nitelemiş olsa da milyonlarca kişiyi rol aldığı filmler ile hem düşündürmüş hem de güldürmüştür.
En İyi Kemal Sunal Filmleri : Tatlı Dillim, 1972
Tatlı Dillim filminde Ferit ile Emine’nin evlilik süreci anlatılır. Emine idealist bir öğretmen, Ferit ise zengin bir aileden gelen, basketbol takımında oynayan ailesi tarafından çok şımartılmış bir gençtir. Ferit ile Emine’nin tanışmaları ile hikayeleri de başlamış olur.
Hababam Sınıfı,1975
En iyi Kemal Sunal filmleri arasında olan ve devam filmleri bulunan bu eşsiz başyapıt Özel Çamlıca Lisesi’nin öğrencilerinin haylaz, dokunaklı, eğlenceli bazen de hüzünlü hayatlarını, Mahmut Hoca’yı, Çamlıca Lisesi öğretmenlerini, bizlerle tanıştırmıştır. Büyük, küçük hepimizin hayatlarından bir parça bulduğumuz ve yıllardır bıkmadan aynı ilgi ile izlediğimiz bu filmin yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez yer almıştır. Film, Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır.
Propaganda,1999
Gümrük memuru Mehdi ve çocukluk arkadaşı Rahim başta olmak üzere birlikte yaşayan köy halkı siyasi otoritelerin emri ile köyü ikiye ayıran bir sınırın getirdiği zorluklar ile savaşmak ve bu zorlukları yaşamak zorundadırlar. Siyasi ve politik oyunların insanların hayatları ve duyguları üzerine Sinan Çetin yapımı olan film En iyi Kemal Sunal filmleri arasındadır.
En İyi Kemal Sunal Filmleri: Gülen Adam
Büyük yönetmen Kartal Tibet’in yönetmen koltuğunda olduğu film romantik ve dramatik türde yer alıyor. Her bebek doğarken ağlar ama filmin ana kahramanı olan Yusuf doğduğu andan itibaren normal bebekler aksine güler. Yusuf tüm hayatı boyunca hiçbir zaman ağlayamaz. Ailesi ve çevresi Yusuf’u devamlı gülmesinden dolayı hep yanlış anlarlar. Yusuf’un bir çocuğu olur ve Yusuf’un aksine çocuk ağlar.
Tosun Paşa
Tellioğulları ve Seferoğulları ailelerinin Yeşilvadi bölgesi için yaşadıkları rakabetin anlatıldığı film Osmanlı döneminde geçmektedir. İki aile, vadiyi ele geçirebilmek için Daver Bey isimli üst düzey devlet memurunun kızı Leyla’yı oğullarına isterler. Daver bey ise kızını Seferoğulları’na vermeye karar verir. Tellioğulları da evin uşağı Şaban’ı en sözü geçen paşa olan Tosun Paşa kılığına sokar. Filmin yönetmenliğini Kartal Tibet yapmıştır.
En iyi Kemal Sunal Filmleri: Şabanoğlu Şaban
En iyi Kemal Sunal filmleri arasında olan Şabanoğlu Şaban, iki askerlik arkadaşının askerlik sırasında ve sonrasında yaşadıklarını anlatır. Şaban’ın sakarlıkları yüzünden komutan Hüsamettin defalarca yaralanmış, iyice çileden çıkmıştır. Askerlik bittiğinde, bir gazinoda çalgıcı olarak işe giren ikili, tesadüf eseri bir suçlunun yakalanmasını sağladıklarında Nazır Paşa tarafından gizli polis olarak atanırlar.
Kemal Sunal’ın yer aldığı diğer filmleri bir başka yazımız olan “Unutulmaz Oyuncu Kemal Sunal” başlıklı yazıda bulabilirsiniz.
0 Yorum